Menolak propaganda 'Tiada paksaan dalam Islam'

Assalamualaikum,

Ini saya rasa nostalgik sikit. Saya ada pengalaman yang sama dan bolehlah netters gunapakai. Ayat "Tiada paksaan dalam ugama" itu telah sengaja disalah-ertikan oleh golongan sekular, anti-Islam, Astora Jabat dan sekutu mereka. Mereka guna akal untuk berhujah maka kita kena juga guna akal lawan mereka, mudah-mudahan mereka insaf.

Pada bulan Ramadhan 1999 saya berhenti di Seremban untuk membeli roti canai untuk makanan anak-anak saya yang masih belum tadika ketika itu. Saya nampak dua orang melayu sedang makan dan saya terus tegur mereka kerana saya takut Allah tanya nanti kenapa tidak cegah maksiat dan kemungkaran. Seorang mamat tu menjawab "Bang, masing-masing ada hak, tak boleh paksa dalam Islam". Jawapan saya mudah: "Kalau macam tu apa guna polis untuk laksanakan undang-undang? Kalau kita semua ada hak nak buat apa kita suka, bolehlah kita rogol siapa kita nak. Bolehlah kita rompak bank disebelah ni. Bolehlah kita bakar Mahligai Mahathir. Bolehlah kita bunuh orang yang benci Islam. Tak salahlah kalau kita memotong double line. Kenapa kita terbatas dan takut dengan undang-undang negara tetapi menentang undang-undang Allah yang menjadikan segalanya?"

Dalam kes yang lain jawapan saya ialah: "Tidak ada sesiapa memaksa kamu bekerja disyarikat ini. Samalah tiada siapa memaksa kamu memeluk Islam. Tetapi disebabkan kamu sekarang bekerja didalam syarikat ini, maka ikut peraturan syarikat. Masuk kerja sebelum 7.30 pagi, pakai uniform, jangan merokok sepanjang waktu kerja, makan hanya dikantin, dll. Kalau kamu tak suka peraturan ini, kamu boleh keluar dan cari kerja lain. Bagitu juga Islam. Kalau dah masuk Islam, kena ikut undang-undang dan peraturan Islam. Kalau tak suka ..........."

Wassalam.

From: Mariah Yahaya <my@danaharta.com.my
Reply-To: Iqrak@yahoogroups.com
To: "'Iqrak@yahoogroups.com'"
Iqrak@yahoogroups.com
Subject: {Iqrak} FW: Solat ????
Date: Thu, 1 Mar 2001 10:52:26 +0800

-----Original Message-----

From: Roslan Ahmad 
Sent: Saturday, February 24, 2001 4:37 PM

Ketahuilah saudaraku...ada diantara kita yang berugama Islam    tak nak sembahyang    Bukannya sebab malas tapi sebab dia percaya bahawa sembahyang    yang dia lakukan adalah berkekalan    or once and forever (6666 urat yang berzikir kepada Allah).     

 I met someone....dia tak sembahyang selepas ber"guru" dgn    "somebody"    Katanya pada tahap kajian yang tinggi dia tak perlu lagi    sembahyang.    Saya hairan.....apasal lak?    Sebab dia tahu "siapa diri dia"    So kalau dah tahu apasal tak sembahyang pulak?    Dia kata dia dah sampai "makrifat" so tak payah sembahyang dan    puasa....    Bila saya tanya apahal ko jadi macam ni...    Dia bukak macam-macam ayat Quran ( Contohnya : laikrohafiddin    ...tiada paksaan dalam Islam dsb )yang susah nak dicakap    macammana.....    Mak oii dahsyat tu kan?         

Tapi saya hairan juga sebab:    Dia tetap tak makan babi...dan    Dia tetap tak minum arak sebab benda tu haram    Dia still nak pergi umrah dan haji    Dia kahwinkan anak dia cukup rukun nikah semuanya.    Dia hafal banyak ayat Quran tapi tak pulak dibacanya.    Dia tahu tujuan utama masjid-masjid (dari zaman rasulullah    lagi) dibina bukannya untuk penempatan    sementara mangsa banjir dan tempat tidur orang yang    keletihan...    Dia pegi sembahyang raya...dengan penuh bergaya...    and the best part is....dia nak jenazahnya nanti dikapankan    dan disembahyangkan...    bukannya pack dengan beg plastik hitam lepas tu campak je    dalam lubang macam bangkai binatang.        

Bayangkan kalau kita semua jadi macam dia ni......    Setahun sekali aje masjid tu digunakan    Azan tak lagi berkumandang pada Waktu-waktu yang ditetapkan    AlQuran akan dicarik-carik dan takde kesinambungan    mukasuratnya sebab di"cut and paste" mengikut selera orang    macam dia ni ni    Orang akan lebih kenal ayat  dari surah dan Nabi-nabi....   

Nabi Muhammad akan jadi Nabi MU Ahmad bukan nabi Ku....    Perkataan sembahyang hanyalah untuk ugama-ugama lain bukannya    Agama Islam...       nauzubillah min zalik       InnAllah huya' lamu ma ta' malun      

Ingatlah ya Insan......    Iblis itu:    1)    ribuan mungkin jutaan lama hidupnya......    2)    Luas ilmunya memanglah tidak akan setinggi Allah SWT    tapi ingat ia tak mungkin akan serendah manusia terpandai    didunia.    3)    Telah bejaya memperdaya Nabi Adam yang hidupnya    diSyurga!... Inikan pulak kita yang beria-ria nak masuk    syurga!