Artikel Terjemahan SPAR-04-004

Asiaweek : Kawalan Modal

Apakah yang patut kita lakukan dengan peningkatan indeks komposit Kuala Lumpur pada hari Selasa sebanyak 26.92 mata, atau 4.6% kepada 611.42? Apakah ia bermakna detik-detik menyeronokkan kembali semula? Patutkah kita merayakannya? Saya tidak fikir begitu. Pergerakan itu ibarat reaksi sentakan lutut kepada keputusan kerajaan Malaysia yang akhirnya menghapuskan halangan terakhir kepada dana luar pasaran saham kembali ke negara asal – cukai/ levi keluar 10% yang dikenakan terhadap keuntungan saham yang keluar dari negara ini dalam tempoh pelaburan selama setahun. Ini menjadikan Malaysia sama dengan negara Asia lainnya.

Pada pendapat saya, langkah ini tak lain dari pertaruhan yang terdesak untuk menyokong tiang utama kawalan modal yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Mahathir Mohamed dua setengah tahun lalu ketika beliau memecat timbalannya Anwar Ibrahim dan menutup Malaysia kepada pelabur luar. Maksud saya ialah tentang penetapan mata wangnya yang mengikat ringgit pada RM3.80 bagi 1 dollar US. Dengan lenyapnya cukai/ levi keluar keuntungan, walaupun dialu-alukan, tidak bermakna  yang Mahathir tiba-tiba menyukai portfoli0 pelabur-pelabur asing. Dia masih menyalahkan orang-orang seperti George Soros yang mendorong kejatuhan ekonomi di negaranya. Bukanlah disebabkan adanya perubahan fikiran atau polisi di Malaysia. Tetapi oleh kerana keadaan ekonomi yang sudah begitu teruk maka Mahathir terpaksa memainkan kelebihan terakhirnya.

Walaupun benar cukai levi keluar 10% itu menjauhkan ramai pelabur luar , pembatalannya tidak akan membawa mereka kembali secepat itu. Kawalan matawang mula diperkenalkan pada awal September 1998. Semenjak bulan Februari 1999 Malaysia telah mengubah suai cukai levi beberapa kali untuk menarik pelabur luar. Malangnya, bukan sahaja mereka tidak memasuki pasaran, mereka malah menggunakan kelonggaran itu untuk keluar.

Mark Mobius, seorang pakar  kemunculan pasaran untuk kumpulan Templeton dari USA, berpendapat belum masanya untuk pelabur memasuki pasaran Malaysia. “ Mereka masih mempunyai masalah pengurusan korporat, ketelusan, penguasaan kroni”, kata beliau yang menguruskan hampir 12 bilion dana di seluruh dunia.

Tambahan pula, dengan Mahathir yang berusia 74 tahun menghadapi ahli masyarakat Melayu yang marah di seluruh negara, Mobius percaya “risiko politik” terhadap pelabur di Malaysia itu bertambah bukannya berkurangan. Ada banyak masalah lain lagi, Mobius menggariskan kelemahan ekonomi, pertumbuhan keuntungan korporat yang tidak memberangsangkan, bahaya keruntuhan kawalan matawang dan kemungkinan penurunan nilai matawang yang menjadi bualan di seluruh negara. “Sebenarnya, sekiranya anda ingin melabur dalam pasaran yang sedia ada dan mahu membuat wang, terdapat banyak lagi pasaran yang menarik,” beliau berkata. Setelah mengalami beberapa kerugian di Malaysia sebelum ini melalui pelaburan-pelaburan di dalam syarikat-syarikat yang berkait dengan politik, Mobius berkata beliau akan menunggu sehingga berlaku perubahan seperti contohnya pengurusan korporat yang lebih baik.

Penarafan Malaysia adalah lebih kurang 9% di dalam ukuran indeks Asia Morgan Stanley Capital International (MSCI), di mana institusi-institusi antarabangsa yang besar digunakan sebagai petunjuk kepada portfolio-portfolio antarabangsa mereka. Indeks MSCI akan dikemaskini semula pada minggu hadapan – buat pertama kali semenjak diumumkan bahawa indeks-indeks akan diukur mengikut kadar saham-saham diniagakan, tidak lagi mengikut besarnya dana pasaran – dan kebanyakan penganalis memberitahu ini akan menyebabkan Malaysia mengalami penurunan kepada tidak lebih dari 4%. Negeri-negeri yang akan mendapat faedah dari langkah ini ialah negeri-negeri Timur laut Asia dan India. Satu lagi alasan buat pelabur-pelabur asing untuk tidak melabur di Malaysia.

Namun, seperti yang telah saya katakan, alasan mengapa Mahathir menghapuskan cukai levi 10% bukanlah untuk menarik kembali orang-orang seperti Mobius untuk menjadi pemegang saham minoriti di dalam firma-firma yang bermasalah tetapi mempunyai kaitan politik seperti Renong, UEM dan TRI. Tujuannya adalah untuk mempertahankan kawalan ringgit kepada matawang dollar. Penurunan nilai matawang Yen dan lain-lain matawang di dunia dalam bulan-bulan kebelakangan ini telah menjadikan Malaysia semakin tidak dapat bersaing disebabkan oleh kadar ringgit yang terlebih nilai. Selain dari itu, simpanan pertukaran asing Malaysia, yang menyokong kawalan matawang, telah menurun – dari $34 bilion pada bulan Julai tahun lalu kepada hanya sekitar $26 bilion buat masa ini.

Hampir satu bilion dollar di dalam bentuk pelaburan-pelaburan portfolio asing yang telah mengalir keluar dari negara ini sejak empat bulan lalu. Sesetengah penganalis berpendapat bahawa seandainya Yen terus lemah dan ekonomi US bergelut untuk beberapa bulan lagi, simpanan Malaysia mungkin jatuh kepada hanya $21 bilion pada penghujung tahun ini. Pada tahap itu, sesuatu perlu dikorbankan. Mungkin juga ringgit. Analisis-analisis matawang Asia di Singapura percaya bahawa penurunan nilai di antara 15% dan 20% akan terjadi.

Malaysia tidak memerlukan langkah-langkah separuh berkesan seperti pemansuhan cukai levi keluar. Ia perlu menghapuskan terus kawalan modal dan membiarkan ringgit diapungkan semula di pasaran. Mungkin akan timbul kesengsaraan jangka pendek, tetapi faedah-faedah jangka panjang akan mengatasi segala-galanya, dengan halangan dibuka semula kepada pelaburan-pelaburan terus asing di dalam industri-industri dan perkhidmatan-perkhidmatan yang mempunyai lebih nilai. Mahathir mungkin kehilangan beberapa keuntungan politik, tetapi negaranya akan mendapat lebih banyak kebaikan. Semasa mula-mula berkuasa dahulu, beliau dikenali sebagai seorang yang pragmatik dan berwawasan. Apa yang perlu ditunjukkan kepada dunia luar sekarang adalah bahawa beliau masih tidak kehilangan kemahiran tersebut.

Terjemahan SPAR